Skip to content

Navigatie:

Blog: Keuzes…

Eindelijk, voorjaar… De meeste mensen verlangden naar het zonnetje. Alles begint te groeien en te bloeien, de krokussen, narcissen, vele kleuren komen tevoorschijn. We komen dan voor een keuze te staan, winterjas of zomerjas, bloesje of toch nog een trui. Keuzes die je maakt in een periode van vreugde.

Keuzes maken, dat komt je hele leven op je pad. Je hebt niet altijd overal een keuze in maar we krijgen er toch mee te maken.

De afgelopen maanden heb ik verschillende families mogen begeleiden bij het afscheid van hun dierbare. In een periode van verdriet, onmacht en rouw moet je ook keuzes maken. Het is heel verschillend. De één heeft alles besproken en de ander had deze mogelijkheid niet.

Op een ochtend gaat mijn telefoon en er wordt gevraagd of ik wil komen want moeder is overleden. Ik pak mijn spullen en vertrek naar de familie. Onderweg gaan mijn gedachten naar de moeder. Ze is 95 jaar geworden. Een mooie leeftijd en ik bedenk mij dat de mevrouw wel heel veel heeft meegemaakt in één leven. Kunnen wij ons nog voorstellen dat we geen wasmachine of mobiele telefoon hebben, zij heeft de Elfstedentocht meerder keren meegemaakt, onze kinderen kennen het vaak niet. Wanneer ik aankom bij de familie wordt ik ontvangen door de kinderen en kleinkinderen, een drukte van belang. Ik merk dat er wel verdriet is maar ook iets van opluchting. Ze vertelden mij dat ze er vrede mee hebben. Moeder was op, ze kon niet meer. Haar wereldje werd steeds kleiner. Veel mensen om haar heen zijn weg gevallen en haar gehoor en ogen lieten het afweten. Hierdoor kon ze geen tv kijken of lezen, maar ook de visite die af en toe eens kwam kon ze niet zo goed meer volgen. We bespreken de uitvaart. En dat ging vrij snel. Ze hebben alles nog met moeder kunnen bespreken, keuzes gemaakt hoe zij het wilde. Alles is besproken en zo werd het afscheid van hun moeder precies zoals zij het heeft gewild.

Het is mooi om te zien wanneer er de gelegenheid is om je uitvaart wensen te bespreken, om de keuze te maken die je zelf wilt. Maar wat als je voor een gedwongen keuze komt te staan? Wanneer iemand plotseling niet meer zelf kan denken. Praten, reageren op wat dan ook? Dan moet je als familie een moeilijke keuze maken, wel/niet de behandeling stoppen? Of, wanneer je zelf ernstig ziek wordt, wanneer maak je de keuze voor euthanasie? Of kies je liever voor palliatieve sedatie. Het zijn dilemma’s en moeilijke keuzes. En toch is het goed om hierover te praten. Bespreek met je naasten wat je wil en wanneer. Maak ook je uitvaart wensen kenbaar zodat je naasten die keuzes niet hoeven te maken. Het is fijn voor je omgeving dat ze weten wat jij belangrijk vindt bij je uitvaart. Dit geeft zoveel rust.

Voor het maken van een afspraak om samen met u de mogelijkheden voor uw uitvaart wensen te bespreken kunt u contact opnemen met Anastasia van Achteren-van Vendeloo 06-50291822.

Wilt u meer informatie of een wensenboekje aanvragen, neem dan contact op met Anastasia Uitvaartbegeleiding, 06-50291822

U kunt ook terecht op onze website voor meer informatie www.anastasiauitvaartbegeleiding.nl en u kunt hier het contactformulier invullen.

Contact

Anastasia Uitvaartbegeleiding

Pelikaanstraat 153
9404 CL Assen

06 – 502 918 22

E-mail

Ieder kind, ieder mens is uniek
Een unicum
Een eenheid

Ieder kind is een unieke wereld
Ongeacht de duur van het leven
Ongeacht levensstijl
Ongeacht status
Ongeacht afkomst

Ieder sterven is uniek
Iedere dood
Onzegbaar schokkend

Ieder kind
Ieder sterven
Iedere dood
Is onvergelijkbaar

Jij mag ruimte vragen
Aandacht
Voor jouw unieke verhaal

Dat is geen egoïsme
Maar respect voor het unieke leven.

Gedicht van Marinus van den Berg